Päätoimittajalta

Aavaraha auttaa nuoria eteenpäin

Raha on ruokaa, asunto ja vaatteet päällä. Talous on turvallisuutta, mahdollisuuksia ja pääomaa koko yhteiskunnalle.

Rahaa saa töistä. Jotkut omistavat niin paljon rahaa, he saavat tuottoa pääomalleen. Joskus yhteiskunnan yhteisin varoin on tuettava niitä, joilla on suuria vaikeuksia, kuten terveyshuolia. Suomessa on myös päätetty tukea laajalti koulutusta, sillä osaamisella on merkittävä rooli siinä miten tuotamme lisäarvoa.

Nuorelle raha ei ole itsestäänselvyys. Siirtyminen vanhempien mahdolliselta kukkarolta omien tienestien, kaurapuuron ja opintotuen maailmaan on muutos. Nuoret ovat kiinnostuneita rahasta. Tämä käy ilmi paitsi tutkimuksista ja kyselyistä sekä siitä, mitä nuoret itse tässä lehdessä itse kirjoittavat.

Joskus ihminen epäonnistuu ja siitä voi koitua häpeää tai uhriutumista. On muistettava, ettei vauraus ole kaikille itsestään selvää. Suomessa on puoli miljoonaa ihmistä, jotka kamppailevat velkojensa kanssa. Onneksi pienillä tuloilla pärjää, oli varaton tai vaatimattomista lähtökohdista. Mutta silloin pitää olla erityisen tarkka. Ravintola pitää vaihtaa yhdessä kokkailuun. Nuoret ovat kekseliäitä, käteviä ja suorastaan nerokkaita tässä. Raha ei ole kaikki kaikessa.

Pitkäaikainen köyhyysrajan tuntumassa eläminen on hyvin raskasta. Ihmisillä on perustarpeita. Nostan ruoan ja suojan rinnalle arvostuksen. Jokaisen ihmisellä oikeus tulla nähdyksi ja kohdatuksi omana itsenään. Se kertoo, että hän on itsessään arvokas. Sinäkin voit antaa tämän lahjan: jakamattoman huomioisi, läsnäolon ja kannustuksen – ja lupaan, että tuot toivon toisen elämään.

Aavaraha auttaa nuoria eteenpäin

Aavaraha on nuorten talousmedia, jonka kohderyhmä on 16—26-vuotiaat nuoret aikuiset. Aavarahan kohderyhmä itsenäistyy ja valmistuu ehkä opinnoista työhön, mutta käytännössä itse elämään.

Olen äärimmäisen kiitollinen kaikesta tämän hankkeen käynnistykseen saamastani tuesta. Haluan erityisesti kiittää Anua, Johannaa, Juhanaa ja Pekkaa, mutta myös sukujemme seuraavia sukupolvia edustavia Attea ja Axelia lupauksesta osallistua hallitustyöskentelyyn ja mediatuotantoon. Kiitos!

Talous on käsitteenä laajempi kuin raha, sijoittaminen tai varallisuus. Suorastaan aava. Siksi julkaisun nimi on Aavaraha. Aavarahan ensimmäinen numero käsittelee asenteen voimaa. Ollaan läsnä toisillemme. Kaikki ihmiset ovat arvokkaita Aavarahan arvokartalla.

Catarina Myllärniemi