Ota oma taloutesi haltuun

Ota oma taloutesi haltuun

Rahatoimittaja Veera Saloheimo on erikoistunut talousaiheisiin. Helsinkiläistoimittaja on tullut tunnetuksi myös vaateostolakostaan sekä antamistaan säästövinkeistä. Veera julkaisee blogia ja on tehnyt muun muassa vinkkilistoja erilaisesta kirjallisuudesta, jossa puhutaan oman talouden hallinnasta, sijoittamisesta ja monesta muusta kukkaron kannalta tärkeästä asiasta.

Aika on aina sijoittajan puolella, joten sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Aika vaikuttaa nimittäin sijoituksiin positiivisen lumipalloefektin lailla. Puhutaan korkoa korolle -ilmiöstä, joka tarkoittaa sitä, että paitsi itse sijoitettu pääoma, myös siitä tullut voitto eli korko kasvaa vielä lisää.

“Olen ollut aina luonteeltani harkitseva ja varovainen ja yrittänyt hoitaa järkevästi omia raha-asioitani, kertoo Veera omasta suhteestaan rahaan.”

Rahatoimittaja korostaa, että toisaalta kaikille elämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa on todella tiukkaa. Erityisesti tämä koskee henkilöitä, jotka ovat perustoimentulon varassa tai olleet esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi hyvin nuoresta asti työkyvyttömyyseläkkeellä.


Veeran vinkit talouden haltuunottoon


Oman talouden haltuunotto kannattaa aloittaa pitämällä jonkin aikaa kirjaa tuloista ja menoista. Sopiva ajanjakso on muutama kuukausi, mutta vähempikin riittää. Avuksi voi ottaa esimerkiksi Penno.fi-palvelun tai kätevän mobiilisovelluksen, kuten Monefyn.

Tee tilannekartoitus

Toiseksi tulee tehdä kartoitus siitä, paljonko on omaisuutta ja velkaa. Taloustermein tämä on henkilökohtainen tase. Se läpivalaisee henkilön velkaantumisasteen. Jos on esimerkiksi ostanut jotain osamaksulla, niin maksamaton osa tuotteesta kirjataan velkoihin yhtä lailla kuin asunto-, opinto- tai luottokorttivelat. Omaisuutta ovat kiinteistöt, tontit, metsä, pörssi- tai muut yritysosakkeet, rahasto-osuudet ja asunto-osakkeet sekä tilillä olevat rahat ja sukanvarressa oleva käteinen. Jos velkaa on rutkasti enemmän kuin varoja, tase on niin sanotusti kuralla.

Säästä pahan päivän varalle

Kolmantena Veera neuvoo säästämään pahan päivän varalle. Nykyään vararahastoa kutsutaan usein puskurirahastoksi, joka toimii kuin auton puskuri, törmäyksiä pehmentäen. Onnettomuus saattaa tulla esimerkiksi oman tai lemmikin sairauden muodossa. Hyvä esimerkki on myös jonkin kodinkoneen tai oman kulkuvälineen, kuten auton tai polkupyörän hajoaminen. Veera toteaa, että 1000 euroa on hyvä puskurirahaston alku. Vararahaston kasvattaminen kolmen kuukauden menoja vastaavaksi summaksi voisi olla seuraavaksi säästäjän agendalla.  

Pohdi suhdettasi rahaan

Viimeisenä, neljäntenä vinkkinä on hieman syvällisempi aihe, eli pohdiskelu omasta suhteesta rahaan. Jokaisen pitäisi miettiä omia uskomuksiaan rahankäytön suhteen ja analysoida niitä. Moni on saanut rahankäytön malleja vanhemmiltaan ja muilta ihmisiltä, kuten tuttavilta ja ystäviltä. Ne voivat olla päivittämisen tarpeessa, ja on aika ajoin mietittävä, miten nämä uskomukset palvelevat sinua tänään.

Muutto omaan kotiin?

Jos edessä on iso elämänmuutos, kuten yhteen muutto tai muutto pois lapsuudenkohdista, on syytä muistaa, ettei kaikkea voi – eikä tarvitse – saada heti. Olkoonkin, että sosiaalinen media on täynnä täydellisistä kodeista otettuja valokuvia, niin on vain hyvää medialukutaitoa ja -kritiikkiä ymmärtää, että osa niistä kuvista on mainoksia tai vain parhaina hetkinä otettuja otoksia. Elämää voi rakentaa pikkuhiljaa sitä mukaa, kun on varaa hankkia uutta. Unelmointi on totta kai sallittua ja tärkeä osa säästämistä, jonka voi aloittaa todella pienistä summista. Tärkeintä on Veeran mukaan tehdä säästämisestä tapa.

”Rutiinin voi luoda itselleen laittamalla kymmenen euroa kuukaudessa säästöön”, vinkkaa Veera.

Sijoittamista voi opiskella siinä missä purjehdustakin

Veera on opiskellut sijoittamista monella tapaa ja pitkän aikaa. Tradenomiopintojen yhteydessä sijoittamiseen liittyivät tietyt rahoituksen peruskurssit. Hän on opiskellut lisää sekä alan kirjallisuudesta että suorittamalla alan ammattilaisille suunnatun sijoituspalvelututkinnon.

”Olen lukenut itsenäisesti paljon sijoitusalan kirjallisuutta”, Veera kertoo.

Mikä on tiedon lähde?

Toimittajan työssä pitää olla erityisen tarkka lähdekritiikin suhteen. Myös tavallisen tallaajan kannattaa erottaa puolueeton ja riippumaton tiedon lähde esimerkiksi markkinointiviestinnästä. Kuten mikä tahansa uusi taito, oli se sitten purjehdus tai puutyöt, sijoittaminen vaatii kiinnostusta ja rohkeutta tarttua uuteen. Mutta toisaalta ei sijoittamisenkaan opiskelu ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa. Se, paljonko ansaitsee rahaa, vaikuttaa mahdollisuuksiin sijoittaa. Ylimääräistä rahaa jää perustarpeiden jälkeen sitä enemmän, mitä paremmin tienaa. Eri töistä maksetaan erilaista palkkaa.

 ”Omia päätöksiään kannattaa pohtia myös siitä näkökulmasta, millainen palkkataso sillä alalla on, jonne pyrkii opiskelemaan”, hän muistuttaa lopuksi.


Rahatoimittaja Veera Saloheimo neuvoo pohdiskelemaan suhdettaan rahaa ja omia käsityksiään taloudesta ja sen hoidosta.

Rahatoimittaja Veera Saloheimo neuvoo pohdiskelemaan suhdettaan rahaa ja omia käsityksiään taloudesta ja sen hoidosta.

 

Aika on aina sijoittajan puolella, joten sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin.


ASP-tilin voi avata jo 15-vuotiaana

Aika on sijoittajan ystävä

Asuntosijoittamisen voi aloittaa tavallaan jo 15-vuotiaana. ASP-tilin voi avata jo silloin. ASP-lainalle saa valtion takauksen, joten muita takaajia ei ensiasunnon ostaja tuolloin tarvitse sen lisäksi, että asunto toimii vakuutena” vinkkaa Rahatoimittaja Veera Saloheimo.

Mentorointi auttaa tunnistamaan vahvuudet

Mentorointi auttaa tunnistamaan vahvuudet

0