Viisi vinkkiä unelmien TET-paikkaan

Viisi vinkkiä unelmien TET-paikkaan

TET-harjoittelu eli työelämään tutustuminen on kaikkien teini-ikäisten suoritettava vähintään kerran nuoruudessaan. Tarkoituksena on, että nuori saa valitsemastaan harjoittelualasta tietoa ja kokemusta sekä ideoita tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen ja vahvistusta unelmilleen.

 TET-paikan hakeminen on monelle nuorelle myös ensimmäinen askel työelämään ja työnhakuun, mikä voi tuntua vaikealta ja pelottavalta monesta syystä. Pulmia voi olla ujous, motivaation puute, tai esimerkiksi tietämättömyys siitä, mihin haluaisi hakea.

Oma ongelmani oli 9. luokan TET-paikan haussa sen sijaan se, että tiesin täsmälleen minne halusin harjoitteluun. Unelmakohteitani olivat museot, kustantamot ja erityisesti toimitukset. Valitettavasti nämä kohteet eivät olleet kaikista avoimimpia TET-harjoittelijoiden työllistämiseen, ja olin muutenkin, kuten monet muutkin, täysin keltanokka kaikenlaisen työnhaun suhteen.

 Tiesin täsmälleen, minne halusin harjoitteluun.

Aloitin hakuprosessin tekemällä listan paikoista, jotka minua erityisesti kiinnostivat. Etsin sitten netistä yhteystietoja ja kysyin tutuilta, oliko heillä antaa kontaktinimiä. Saatuani tarvitut tiedot, eteen tuli vaikein vaihe: itse yhteydenotto.

Motivaatiomeili

Kirjoitin ensin vanhempieni avulla motivaatiosähköpostiviestin, jonka lähetin kohteisiin, joihin en ollut löytänyt puhelinnumeroa, joista minulle ei vastattu, tai muistuttaakseni soittaneeni. Sovelsin motivaatioviestiä eri hakupaikkoihin sopivaksi, ja sain siitä hyvää palautetta. Monta kertaa kävi tosin niin, ettei viestiini vastattu ollenkaan tai että vastaus oli kieltävä.

Soitot

Soitin potentiaalisille työnantajille usein ja monta kertaa. Aluksi soittaminen tuntui pelottavalta ja kirjoitin ylös jok’ikisen sanan, jonka suunnittelin sanovani siitä pelosta, että sanoisin jotain väärin. Siinä vaiheessa kun soitin joka päivä vähintään kolme puhelua, aloin kuitenkin tottua puhumiseen sen verran, että ”käsikirjoitukseni” jäivät sivuun. Erityisen rohkaisevaa ei silti ollut se, että jotkut yhteydenotot olivat erittäin monimutkaisia ja sain usein negatiivisia vastauksia.

TET-paikkaa ei tuntunut tippuvan ja toivo ja itsevarmuus alkoivat hiipua, kun kaikilla kavereilla oli jo työsopimukset kunnossa. Minulla alkoi vähitellen nousta stressi siitä, joutuisinko luopumaan kunnianhimoisuudestani ja löytäisinkö TET-paikkaa ollenkaan. Viimeinen henkilö kontaktilistallani päätyi kuitenkin oikeaksi, ja olin erittäin onnellinen ja helpottunut saatuani harjoittelupaikan Talouselämä-lehden toimituksesta. Tietämättömyyteni taloudestakin päätyi tekemään kokemuksesta vain vielä antoisamman.

Mitä opin?

Opin harjoittelussani kaikenlaista toimituksen toiminnasta, kirjoittamisesta ja työelämästä aikuisten keskuudessa. Minulle suotu luottamus antoi mahdollisuuden vahvistaviin onnistumisen kokemuksiin, vaikka saavutinkin ne välillä asiaankuuluvan stressin kautta. Kaikki TET-jakson tavoitteet toteutuivat minun kohdallani loistavasti ja voin siis iloisena sanoa, että vaivannäkö TET-paikan etsimisessä ja haussa kannatti kaikin puolin.

Jaan siis kokemuksesta viisastuneena omat neuvoni siihen, miten sinäkin voit saada unelmiesi TET-elämyksen:

  1. Aloita haku mahdollisimman aikaisin. Niin sinulle ei tule kiire, eikä ”parhaita” paikkoja viedä nenäsi edestä.

  2. Hyödynnä kaikkia mahdollisia kontakteja.

  3. Älä pelkää yhteydenottoa epätavallisiin tai vaikeisiin TET-paikkoihin, jos motivaatio ja halu riittää. Älä myöskään anna periksi täydellisen paikan etsinnässä, vaikka se olisikin vähän vaikeampaa

  4. Soitto kannattaa aina, siitä saa asiallisen ja rohkean sekä motivoituneen hakijan kuvan, jota arvostetaan usein ja vastauksia saa tehokkaammin kuin sähköpostitse.

  5. Sähköpostia lähettäessä ja muussa yhteydenotossa ei saa pelätä osoittaa innostustaan ja myydä itseään. Apua voi pyytää työnhaussa kokeneilta tutuilta.

 Lila Ahgner

Sit joskus koittava työelämä

Sit joskus koittava työelämä

Mentorointi on kokonaisvaltaista itsensä kehittämistä

Mentorointi on kokonaisvaltaista itsensä kehittämistä

0