Mitä uskallat jättää tekemättä?  Rohkea Lari Raitavuo löysi uuden yrityksen

Mitä uskallat jättää tekemättä? Rohkea Lari Raitavuo löysi uuden yrityksen

Lari (26) on helsinkiläinen yrittäjä ja perheyhtiö Enston hallituksen jäsen sekä omistaja, joka tekee vapaaehtoistyötä useissa eri järjestöissä. Kalenterissa on kokouksia Nuori Yrittäjyys ry:n, Perheyhtiöiden liiton sekä Boardmanin toimintaan liittyen.


Lari Raitavuo löysi uuden yrityksen

 

 

Mitä uskallat jättää tekemättä?


Perheyhtiö Enston omistajasukuun kuuluva Lari Raitavuo oli ajatellut mennä töihin kiinteistöyhtiöön, mutta yhteensattuman kautta ja ennakkoluulottomuutensa ansioista, hän löysi uuden uran liikuntapalveluiden parista. Lari puhuu uskaltamisesta ja rohkeudesta hyvin henkilökohtaisista, nuorena kiusatun lähtökohdista. Nykyään hän on yrittäjä, omistaja ja hallitusammattilainen. Lari on paitsi aktiivinen verkostoituja, myös kova postikorttien lähettäjä.

Ihmiset tulevat Larin maailmassa ensimmäisenä – perhe, äiti, ystävät, yhtiökumppanit ja henkilöstö. Liikunta-alalla ihmiset ovat tärkeässä roolissa, ja hän haluaa olla myös olla hyvä työkaveri ja ystävä. Omalla urallaan hänen äitinsä Marjo Miettinen on ollut esimerkki, josta on tullut ajan kuluessa myös oma idoli.

Larin matka oman yrityksen perustamiseen alkoi erikoisesta puhelinsoitosta, jossa häntä pyydettiin mukaan vaalikampanjaan. Ehdokas oli suomenruotsalainen ja Lari ei tietenkään puhunut ruotsia, eikä hänellä myöskään politiikan tekemisestä mitään käsitystä. Vaalikampanjan työstäminen oli lukuisia kokouksia, pelkkää istumista. Jossain vaiheessa Larin teki mieli lähteä liikkumaan ja hän sai Sonja Laurén kaverikseen Malminkartanon portaisiin. Rappujen kävely on hengästyttävää liikuntaa, ja täyttömäkeä noustessa syntyi idea, jonka ansiosta Larin koko elämä muuttui täysin.

Se, kenen kanssa teet, on tärkeintä, toteaa Lari.

Lisäksi yhtiökumppaneina ovat Sonja Laurén ja Joakim Berndtsson.

 Vaalit menivät menojaan, mutta niiden jälkeen syntyi yhteistä yrittäjyyttä, joista parhaiten tunnetaan

Erimover  Oy Ab -konserni. Se työllistää lähes 500 työntekijää liikunta- ja hyvinvointialan palveluissa yksilövalmennuksesta, koulutuksesta, ja valmennuksesta ryhmäliikuntaan ja B2B –puolen työkyky- hyvinvointipalveluihin.

 Pelko pois

 ”Mitä tekisit, jos et pelkäisi?” Lari kysyy ja katsoo suoraan silmiin. Taustalla on ajatus siitä, että mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?

 Entä mitä jää kokonaan tapahtumatta, jos et nyt tee sitä, mitä mielessäsi pyörii?

 Lari kertoo nykyään tarttuvansa luuriin helposti. Hän hakee uusille ideoille tukijoita ja sparraajia. Totta kai puhelut yritysjohtajille tai ministerille jännittivät nuorta miestä välillä paljonkin, mutta hän on havainnut, että suurin osa ihmisistä haluaa auttaa.

 Lari on aktiivinen verkostoituja, joka vastaa myönteisesti hyvin erilaisiin kutsuihin. Verkostoitumiseen hän lisää ripauksen taikaa perinteisen menetelmin:

Kirjoitan ulkomaanmatkoilta postikortteja henkilöille, joita on tavannut vuosien varrella-

Nuorena Lari oli kiusattu

Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Pelko oli voimakkaasti läsnä nuoren Larin elämässä. Häntä kiusattiin ja välillä tasoittaakseen tilannetta hän yritti ostaa uskalluksella ja rahalla ystävyyttä. Pieleenhän se meni. Nuoruuden kompastuksista hän on kantanut huonoa omatuntoa vuosikaudet, kunnes voitti takaisin tärkeiden ihmisten, etenkin äitinsä luottamuksen. Larilla on tärkeä viesti kaikille, joilla on ollut haasteita kasvuvuosinaan.

 Luottamuksen palauttaminen vaatii aikaa. Erehdykset ovat osa kasvua, mutta samoja virheitä ei kannata tehdä uudelleen, hän toteaa. 

Rahan suhteen Lari kertoo olleensa kuin kuka tahansa nuori: viikkoraha piti ansaita, myöhemmin kesätöissä hän tutustui perheyhtiön toimintaan aloittaen duunit ruohonjuuritasolta. Koulun jälkeen Lari opiskeli ensin merkonomiksi ja suoritti myöhemmin isännöintialan tutkinnon. Silloin hän vielä ajatteli palaavansa perheyhtiöön töihin.

Toisin kuitenkin kävi, ja vaalien tiimoilla kävellyt täyttömäen portaat veivät miehen ensin uusien ystävien kanssa treeneihin ja sitten uuteen omaan yritykseen. Liikunta on pysynyt kuvioissa ja nykyään Lari treenaa itsekin paljon.

Itsetunto kasvuun

Lari haluaa vielä lopuksi korostaa, että kiusatun täytyy tehdä töitä oman itsetuntonsa kehittämiseksi.

 Ympäröi itsesi niillä ihmisillä, jotka kannustavat eteenpäin.

Lari korostaa, että kaikkien ihmisten kanssa on tultava toimeen, mutta oma seuransa voi valita. Aikaa kannattaa viettää sellaisessa porukassa, jossa ihmistä ei latisteta. Aikoinaan Lari sai paljon tukea partiosta, ja siitä hän on edelleen kiitollinen. Kestojäsenyys on jatkunut näihin päiviin asti. Hän kertoo nykyään olevansa etenkin itselleen rehellinen sen suhteen, ketkä nostavat muita ylöspäin. 

 

 

 

Mitä uskallat jättää tekemättä?

 

 

Tomi Kaukinen kulkee vaikeuksien kautta voittoon

Tomi Kaukinen kulkee vaikeuksien kautta voittoon

Nuorelle työn murros voi näkyä kaaoksena

Nuorelle työn murros voi näkyä kaaoksena

0