Tomi Kaukinen kulkee vaikeuksien kautta voittoon

Tomi Kaukinen kulkee vaikeuksien kautta voittoon

Yrittäjän uupumus on aihe, josta ei haluta puhua. Avainhenkilön on vaikeampi jäädä burnoutin takia sairauslomalle ja yrittäjälle se on suoranainen mahdottomuus: tai se tarkoittaa käytännössä yritystoiminnan päättymistä. Vaikka kaikki sanovat, että terveys tulee ensin, niin yhtälö ei ole helppo. Lincence to Fail -nettisivustoa ylläpitävä ruotsinsuomalainen Tomi Kaukinen tekee todella tärkeää työtä: hän on suosittu puhuja, yritysten ja heidän omistajiensa neuvonantaja sekä yrittäjien kouluttaja, joka auttaa muita onnistumaan.

Mitä yrittäjyys on digitalisoituvassa maailmassa? Startup-yrittäjä keksii idean, perustaa yhtiön ja hankkii rahoitusta sen toteuttamiseen, osakkaita yhtiökumppaneiksi sekä henkilökuntaa työntekijöiksi. Yrittäjä johtaa tekemistä. Vastuu kuuluu pomohommiin, mutta yrittäjyydessä se on aivan eri luokkaa.

”En ole koskaan aikaisemmin kokenut vastuutani niin suureksi, kuin silloin kuin olin ison startup-yrityksen johtaja”, kertoo Licence to Fail -mies Tomi Kaukinen.

”Oli vain pakko jaksaa”, hän toteaa, ja viittaa blogikirjoitukseensa rahoituskierrokselta Aasiasta, jolloin hän vielä väsyneenä, loppuun palaneena ja romahduksen partaalta yritti hankkia yritykselleen ja sen parissa työskenteleville ihmisille jatkoaikaa ja -rahoitusta.

Ura alkoi kauppakorkeasta

Pitkään finanssialalla työskennellyt Tomi Kaukinen on vähän kuin James Bond. Velmu virne leviää kasvoille, oli tilanne kuinka tiukka tahansa. Hänellä ei tosin ole ”Licence to Kill”, kuten Bondilla, vaan ”Licence to Fail” eli lupa epäonnistua. Tomi haluaa itse uupumukseen ja sitä seuranneen masennuksen läpikäyneenä viestittää, että myös yrittäjällä on lupa epäonnistua. Elämä jatkuu kaikesta huolimatta.

Ruotsin suomalainen Tomi on valmistunut kauppatieteen maisteriksi Tukholman kauppakorkeakoulusta. Hän toimi uransa alussa finanssialalla kiinteistörahastojen parissa. Byrokratia – velvoittavat säännöt ja ohjeet – tuntuivat vuosi vuodelta raskaammilta muodollisuuksilta ja yrittäminen alkoi kiinnostaa yhä enemmän.

”Yksi kesätyöntekijänä työskennellyt opiskelija puhui liikeideastaan”, hän kertoo yrittäjäuransa alusta. 

Vuonna 2011 he alkoivat tekemään ensimmäistä sovellustaan. Tomi kertoo pohtineensa irtisanoutumistaan päivätyöstä pitkään, lähes vuoden. Ensimmäisen oman yrityksen pyörittäminen kaverin kanssa oli rentoa aikaa. Toisen yrityksen kohdalla panokset kovenivat. Samalla vastuu alkoi painaa yrityksen työntekijöistä ja heidän pärjäämisestään. 

Oppia ikä kaikki

Tomi suosittelee yrittäjäksi haluaville tärkeää keinoa: ”Myy tuotettasi maksaville asiakkaille. Myy ensin ja kehitä sitten”, hän sanoo painokkaasti.

”Tuote on olemassa vain asiakkaiden kautta. Sen takia tuotteesta puhuminen ja sen jakaminen kaikille on niin tärkeätä”, hän jatkaa. Tomi muistuttaa, että puhuminen omasta tuotteesta voi tuntua siitä, että ”sydänverellä” maalattu idea joutuu muiden arvostelemaksi. Se voi olla pelottavaa, mutta se kannattaa tehdä ennemmin kuin myöhemmin.

Onko yritykselläsi Plan B?

Sijoittajille keskustelut startup-yrittäjien mahdollisesta henkisestä romahdusvaarasta ovat räjähdysherkkä aihe. Sijoittajilla on usein mielessä luvattu menestys ja he luonnollisesti seuraavat myös puheiden jälkeen toteutuneita lukuja ja keräävät faktoja yrityksestä. Avainhenkilöiden väsymyksen varalle pitäisi olla seurantaa ja suunnitelma. Työkyky ja jaksaminen on tärkeä asia paitsi yksilölle, myös koko yhteisölle. Fiksut firmat ottavat henkilöstön jaksamisen huomioon. Se on myös osa vastuullista toimintaa. Tomi on poikkeuksellisen rohkea, sillä hän ei epäröi puhua loppuun palamista seuranneesta masennuksestaan, joka vei työkyvyn pitkäksi aikaa. Yrittäjän on vaikea välillä luovuttaa, sillä vastuu yrityksen taloudesta, kasvusta ja henkilöstön palkoista sekä asiakaspalvelusta lepää pitkälti hänen hartioillaan.

”Jätin kaiken, ja tässä edelleen olen”, toteaa Tomi lopuksi.

Tämä on vain yksi vaihe Tomin pitkällä uralla. On silti hyvä muistaa, että niin johtaja kuin yrittäjäkin voi sairastua vakavasti. Sairaus ei ole kenenkään syytä, ja epäonnesta voi poikia uusi, vielä aikaisempaa parempi tulevaisuus, kuten Tomin kohdalla on käynyt. Avoimuus on parempi lähtökohta kuin häpeä tai itsensä työn alttarille uhraaminen.  


 

Tomi Kaukinen

  • KTM Tukholman kauppakorkeasta

  • Työkokemus rahoitusmaailmasta

  • Licence to Fail -sivuston ylläpitäjä

  • Suosiitu puhuja Startup-piireissä

  • Burnoutin asiantuntija

  • Uusien yrittäjien kouluttaja

  • Startup-yrittäjyyden konsultti


”Myy tuotettasi maksaville asiakkaille.

Myy ensin, kehitä sitten”,

Tomi Kaukinen

Varallisuus luo turvallisuutta

Varallisuus luo turvallisuutta

Mitä uskallat jättää tekemättä?  Rohkea Lari Raitavuo löysi uuden yrityksen

Mitä uskallat jättää tekemättä? Rohkea Lari Raitavuo löysi uuden yrityksen

0